Cijene hrane na najnižoj razini u 11 mjeseci

Bez autora
Nov 03 2011

Cijene hrane pale su u listopadu na svjetskim tržištima na najnižu razinu u 11 mjeseci, odražavajući zaranjanje cijena žitarica, šećera i ulja. Indeks bilježi mjesečne promjene cijena za košaricu prehrambenih proizvoda koja se sastoji od žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera. U odvojenim prognozama, u FAO-u upozoravaju na nastavljene ekstremne oscilacije cijena hrane, koje time prate nestabilna financijska i tržišta dionica. FAO je potvrdio prognozu o rekordnoj proizvodnji žitarica u ovoj godini od 2,325 milijardi tona, što je 3,7 posto više nego u prethodnoj godini. Pritom bi se proizvodnja pšenice trebala povećati za šest posto, na 691 milijun tona. Prognoze za opskrbu u sezoni 2011/2012. blago su poboljšane u odnosu na početak sezone zahvaljujući prilagođenim procjenama proizvodnje i skromnijem rastu potražnje nego što se očekivalo, s obzirom na makrogospodarske probleme u razvijenim zemljama.

Cijene hrane na najnižoj razini u 11 mjeseciCijene hrane pale su u listopadu na svjetskim tržištima na najnižu razinu u 11 mjeseci, odražavajući zaranjanje cijena žitarica, šećera i ulja, objavila je agencija Ujedinjenih naroda, ublažavajući bojazni povezane s inflacijom uoči objave odluke Europske središnje banke o kamatnim stopama.

Indeks bilježi mjesečne promjene cijena za košaricu prehrambenih proizvoda koja se sastoji od žitarica, uljarica, mliječnih proizvoda, mesa i šećera.

U odvojenim prognozama, u FAO-u upozoravaju na nastavljene ekstremne oscilacije cijena hrane, koje time prate nestabilna financijska i tržišta dionica.

FAO je potvrdio prognozu o rekordnoj proizvodnji žitarica u ovoj godini od 2,325 milijardi tona, što je 3,7 posto više nego u prethodnoj godini. Pritom bi se proizvodnja pšenice trebala povećati za šest posto, na 691 milijun tona.

Prognoze za opskrbu u sezoni 2011/2012. blago su poboljšane u odnosu na početak sezone zahvaljujući prilagođenim procjenama proizvodnje i skromnijem rastu potražnje nego što se očekivalo, s obzirom na makrogospodarske probleme u razvijenim zemljama, navodi FAO u prognozama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik